Sabah: Baz istasyonu zararlarına karşı boya üretildi.

http://www.tacboya.com.tr
http://www.shieldon.com.tr


Hacettepe Teknokent'te faaliyetini sürdüren bir firmanın ürettiği siyah renkli astar , radyasyona karşı kalkan görevi görüyor

Hacettepe Teknokent'te faaliyetini sürdüren  bir firmanın ürettiği siyah renkli astar , radyasyona karşı kalkan görevi görüyor -Firmanın Genel Müdürü Tokdemir: -"Boyamız, evlerde, binalarda, tavanlarda veya yerlerde kullanılabiliniyor. Radyasyona karşı bu alanlarda kalkan görevi yapıyor. Ürünümüz de firmamız da tamamen yerli, içinde yabancı yatırım yok" -"Evinizin tepesine bir  kurulmuşsa, eviniz baz istasyonun altındaysa sadece tavanını boyamanız bile yeterli olabilir. Tek kat boya yüzde 90, ikinci kat daha yüzde 99 koruma sağlıyor. Ancak yüzde100 koruma için üç kat ideal"

Hacettepe Teknokent'te Ar-Ge çalışmalarını sürdüren bir firma evlerde televizyon, bilgisayar ve diğer elektromanyetik cihazların etrafa yaydığı radyasyonu önleyici boya geliştirdi. Boyanın patenti alınarak üretime başlandı.

Firmanın Genel Müdürü Ercan Tokdemir yaptığı açıklamada, teknolojinin artmasıyla elektronik cihazların kullanımının yaygınlaştığını, herkeste cep telefonunun bulunduğunu, bir çok mahallede baz istasyonu kurulduğunu belirtti.

Bilgisayarların vazgeçilmez bir cihaz haline dönüştüğünü ve kablosuz internet kullanımının da giderek arttığını söyleyen Tokdemir, bu tür cihazların etrafa radyasyon yaydığını anlattı.

RADYASYONA KARŞI KALKAN OLUŞTURUYOR

Radyasyona karşı kalkan görevi görebilecek bir boya üretmek için 5 yıldır çalıştıklarını dile getiren Tokdemir, yaklaşık 2 yıl önce İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik laboratuvarlarından ve fizik mühendisleri odasından aldıkları yüzde 99 etkinlik onayı sonrası üretim çalışmalarına hız verdiklerini ifade etti.

Onayın ardından Türk Patent Enstitüsüne de başvurduklarını ve patent aldıklarını kaydeden Tokdemir, "Ürünümüzün marka tescili yapıldı, patenti alındı, bayiler aracılığıyla da satışına başladık. Burada bahsettiğimiz elektromanyetik radyasyon alanlar, kablosuz cihazlar, bilgisayar, televizyon, GSM baz istasyonları, Wİ-Fİ modemler, diğer elektrikle çalışan cihazlar ile yüksek gerilim hatları gibi iyonize olmayan alanları içeriyor. Boyamız bu cihazların etrafa yaydıkları radyasyona karşı bir kalkan görevi görüyor" dedi.

Tokdemir, boya satışı yapan bayilerin önce randevuyla evlere giderek radyasyon ölçümü yaptığını ve nerede, ne kadar radyasyon bulunduğunu tespit ettiğini anlattı.

Daha sonra boyama işleminin gerçekleştirildiğini dile getiren Tokdemir, boyanın ardından tekrar radyasyon ölçümü yapılarak, belgelendirilip bina sahibine teslim edildiğini söyledi.

ANKARA, İSTANBUL,KONYA'DA UYGULAMA BAŞLADI

Şu an Ankara, İstanbul ve Konya'da bu uygulamanın yapılabildiğini ifade eden Tokdemir, şunları kaydetti:

"Boyamız, evlerde, binalarda, tavanlarda veya yerlerde kullanılabiliniyor. Radyasyona karşı bu alanlarda kalkan görevi yapıyor. Ürünümüz de firmamız da tamamen yerli, içinde yabancı yatırım yok. Elmadağ'da küçük bir işletmede başladığımız ve yaklaşık 5 yıldan bu yana sürdürdüğümüz Ar-Ge çalışmasını tamamladık. Boyamız, su bazlı, plastik boya, badana gibi fırça veya rulo ile duvara uygulanabilen, yüzde 10-15 suyla inceltilebilen siyah renkli bir boya. Rengi siyah olduğu için üstünü istediğiniz boya ile ya da duvar kağıdıyla kapatabilirsiniz. Duvarlara ve tavana istenirse tabana da uygulanabiliyor. Parkeleri söküp tabanı boyatan veya alt kat komşusunun tavanını boyatmayı tercih eden müşterilerimiz de oluyor."

Tavanlar ve duvarların boyatılmasının radyasyondan korunma için önemli olduğunu dile getiren Tokdemir, evin bulunduğu katın yüksekte olması halinde radyasyon önleyici boyanın hem duvarlara hem zemine hem de tabana uygulanabileceğini söyledi.

BAZ İSTASYONU YA DA YÜKSEK GERİLİM HATTI YAKINSA ÜÇÜNCÜ KAT ŞART

Zemin katta bulunan evlerde tabanın boyanmasına gerek olmadığını belirten Tokdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evinizin tepesine bir baz istasyonu kurulmuşsa sadece tavanını boyamanız bile yeterli olabilir. Tek kat boya yüzde 90, ikinci kat daha yüzde 99 koruma sağlıyor. Çoğu zaman üçüncü kat boyaya gerek kalmıyor. Ancak yüzde100 koruma için üç kat ideal. Ama kaynak size çok yakınsa baz istasyonu ya da yüksek gerilim hattı çok yakınınızdaysa üçüncü kat şart. Çünkü radyasyon duman gibi iğne deliği boşluğundan bile yayılabiliyor. Topraklama da önemli. Topraklama yapılınca yüzeye çarpan elektro manyetik radyasyon, yüzeydeki elektronlar yardımıyla toprağa iletilmiş olacak. Topraklama yapmazsanız zamanla ürünün etkinliği azalacak yaparsanız bütün elektronu toprağa verip ömürlük bir ürün olacak. Sadece bir kere uyguluyorsunuz o bina yıkılana kadar orada elektro manyetik koruması sürüyor."

Özellikle çocuk ve yatak odalarının boyanmasını öneren Tokdemir, "Vücudumuz ürettiği melatonin hormonu, bizi kansere karşı koruyor ve bağışıklığı güçlendiriliyor. Bilim adamlarına göre melatonin gece, sadece zifiri karanlık ve elektromanyetik kirliliğin olmadığı ortamda salgılanıyor" diye konuştu.